Oink
13 Интересни места по южното Черноморие, които да посетите

Най-доброто в Oink

15 Август 2024

Сподели

13 Интересни места по южното Черноморие, които да посетите

Южното Черноморие на България винаги е било пленяващо със своето многообразие и красота. Това не е просто регион, където вълните галят златистите плажове; тук природата и историята се преплитат в едно, като създават уникална симфония от красоти, които могат да задоволят всеки вкус. Докоснете се до чара на вековни легенди, скрити в дълбините на Странджа планина, открийте изолирани плажове, където морето шепти тайни на прибоя и изследвайте мистични острови, които съхраняват спомени от древни времена.

 

Регионът предлага истинско културно поглъщане чрез фестивали, артистични събития и локални традиции, които превръщат всеки престой в незабравимо приключение. От Созопол с неговите древни руини и романтичен стар град, до загадъчният Ропотамо и вълшебните залези на нос Маслен, Южното Черноморие предлага калейдоскоп от възможности за разглеждане.

 

Днес ще ви отведем на виртуално пътешествие до 13 от най-интересните места по южното Черноморие, където природата и историята играят заедно. Подгответе се да откриете не само популярните туристически точки, но и скрити места, които остават далеч от стандартните маршрути. Ще ви покажем как да изживеете Южното Черноморие по начин, по който малцина са успели – през очите на местните и със сърцето на истинския пътешественик.

 

1. Водопад Докузак

Водопад Докузак е уникално природно бижу, разположено в сърцето на Странджа планина. Името "Докузак" произлиза от факта, че в района има девет извора, които са част от местността, защитена от 1991 г. с цел опазване на редки растителни видове като кримският чай. Водопадът е леснодостъпен и предлага удобства за посетителите като заслон и огнище, което го прави идеално място за пикник и отдих​.

 

Районът около водопада е известен със своята красива карстова формация и предлага разнообразие от дейности, включително екопътеки и риболов. От водопада започва една от най-популярните екопътеки в природния парк - Странджанска горска пътека, която е оборудвана с информационни табели, описващи местното биоразнообразие.



2. Село Бръшлян

Село Бръшлян е едно от най-живописните и автентични места в Странджа планина, привличащо посетители със своята уникална архитектура и историческо наследство. Архитектурата на селото включва запазени примери на типични странджански къщи, които показват бедното и простовато излъчване на миналото, проектирани така, за да не привличат вниманието на разбойници. По-новите сгради, построени през XIX век, са двуетажни, с каменни долни и дървени горни етажи, което добавя към хармонията и автентичността на селската среда.

 

 

Освен архитектурата, Бръшлян е известен и със своето историческо и културно наследство. Църквата "Свети Димитър", построена върху древно тракийско светилище, представлява важен културен и религиозен паметник. В амвона на църквата е вграден мраморен жертвеник на Зевс-Дионис, свидетелство за религиозните практики на местното население от античността. Църквата е обявена за архитектурен паметник с национално значение.

 

Селото предлага и няколко музея, които изследват местната култура и история, като Етнографския музей на село Бръшлян. Туристите могат да се насладят на редица културни и образователни програми, организирани в селото, включително импровизирани седянки в двора на Балювата къща, където се възпроизвеждат сцени от Илинденско-Преображенското въстание​ .

 

За любителите на природата, Бръшлян е стартова точка за няколко екопътеки, които водят до сърцето на Природен парк „Странджа“, предлагайки изобилие от пейзажи, флора и фауна.



3. Гробницата на Бастет

Гробницата на Бастет на връх Голямо Градище в Странджа е място, което привлича с мистиката си и свързаните с него легенди. Разположено на височина от 710 метра, мястото е обгърнато от тайнственост, особено поради преданията, които свързват гробницата с древни истории и култури. Според една популярна, но не потвърдена теория, пророчицата Ванга е свързвала мястото с богинята Бастет, покровителка на дома, жените и тайните. Легендата говори, че тук може да се намери гробница с извънземен жезъл, но археологически находки, потвърждаващи това, липсват.

 

Областта е разкопавана в миналото с надеждата да се открият скъпоценности, но без успех. Вместо това, районът предлага красиви природни гледки и възможност за разходки в девствената природа на Странджа​. 

 

Връх Голямо Градище си струва посещението не само заради търсенето на мистични истории, но и заради красивата природа и спокойствието, което предлага. Също така, посещението на върха може да бъде чудесно допълнение към експедиция из Странджа, като част от по-голямо пътешествие из мистичните и богати на история места на планината.

 

4. Остров Свети Иван

Остров Свети Иван, най-големият черноморски остров в близост до Созопол, е известен с богатата си история и значимост. През средновековието островът е бил важен духовен център, домакин на манастир, посветен на Свети Йоан Предтеча, който в продължение на векове е бил книжовен и културен оазис. Островът е претърпял различни промени във владенията между България и Византия, като своевременно е бил и укрепление против пиратски нападения.

 

Островът е и място на уникално биологично значение, домакин на най-голямата колония на средиземноморски жълтокраки чайки в България. Заради това, и за да се запази природата, достъпът до острова е ограничен, особено през периода на размножаване на чайките от април до юли.

 

Важността на острова се увеличава още повече с находката на мощите на Свети Йоан Кръстител през 2010 година, които са били подложени на детайлни научни анализи и са показали убедителни резултати за тяхната автентичност и съответствие с времето, в което е живял Йоан Кръстител. Изследванията включват изотопен и ДНК анализ, които подчертават произхода на индивида от Близкия Изток, типичен за този исторически период.

 

За да посетите острова, трябва да наемете лодка от Созопол, което добавя елемент на приключение към посещението. Въпреки че островът не е застроен и не предлага туристически удобства, той предоставя уникална възможност за съприкосновение с природата и историята на региона.

 

5. Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия, разположен недалеч от Бургас, привлича с уникалното съчетание на природа, история и култура. На острова може да се посети старинен манастир, преобразен в музей, който показва историята на острова чрез интерактивни експозиции. Тук може да се наблюдава богато разнообразие от мигриращи птици, благодарение на близостта му до миграционния път Виа Понтика. Островът предлага и възможност за изследване на археологически находки, открити както на сушата, така и в околните води, което го прави привлекателен за любители на историята и природата​.

 

6. Нос Агалина

Нос Агалина, известен със своите зашеметяващи природни феномени, е място, което привлича с уникалните си скални формации и разнообразна флора и фауна. Това място е част от списъка с природни забележителности от 1980 година, което подчертава неговата значимост. Районът предлага идилични заливи, въпреки че пътеките към тях могат да бъдат предизвикателство за достъп. Носът се намира в близост до курортния комплекс „Дюни“ близо до Созопол, като до него се стига лесно с кола, последвано от кратка пешеходна разходка.

 

7. Крепост Акра - Черноморец

Крепост Акра, разположена на нос Акин близо до град Черноморец, е с богата история, която датира от VI век. На това място е била изградена масивна крепостна стена, която е охранявала територия от 16 дка. До днес са запазени участъци от стените и кулите на крепостта, като някои от тях достигат до 4 метра височина. През 2012 година при археологически проучвания са открити останки от древен град, като 2/3 от него са разположени на сушата, а останалата част - под вода.

 

Крепост Акра

 

В района са намерени множество монети, накити, керамика и фрагменти от стъклени предмети. В момента се работи по проект за продължаване на археологическите разкопки, консервация и реставрация на разкритите структури, както и за изграждане на съпътстваща инфраструктура, която да направи мястото достъпно за хора със специфични потребности.

 

8. Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо е разположен в близост до Приморско и е известен със своята богата флора и фауна. Това природно бижу предлага пътеки за разходка и лодки за разглеждане на уникалната река Ропотамо, която е известна със своите лиманови растения и водни лилии. Резерватът обхваща разнообразие от местообитания, включително мочурища, пясъчни дюни и гори, което го прави идеално място за наблюдение на птици и други диви животни. Регионът предлага два основни маршрута за лодки: единият от пристанището до устието на река Ропотамо, който отнема около час, и другият до резерват "Вельов вир", продължаващ около 40 минути. Тези разходки предоставят уникална възможност да се насладите на красивата и непокътната природа на резервата .

 

 

9. Маслен нос

Маслен нос е едно от най-живописните места по Южното Черноморие, известен със своята буйна флора и фауна, включваща редки видове. Регионът представлява стръмен нос, което го прави недостъпен и запазва неговата дива природа. Особено интересно е мястото заради историческите и културни находки, включително стария фар от 1863 г., който все още служи за ориентир на корабите. Легендите говорят за т.нар. „Тюленова пещера“, където са живеели тюлени, внесени в миналото.

 

Маслен нос

 

Районът е популярен сред гмуркачите и риболовците, а за любителите на природата предлага незабравими изгледи и възможности за наблюдение на растителност и див живот.

 

10. Плаж Силистар

Плаж Силистар е истинско убежище за тези, които търсят спокойствие далеч от оживените туристически зони. Разположен в защитена местност на Природен парк Странджа, този плаж съчетава недокосната природа с кристално чисти води и златист пясък. С дължина около 1 километър, Силистар предлага отлични условия за плажуване и гмуркане сред скалите. Районът е дом на редица защитени животински видове, което добавя към уникалността на местоположението. Популярността му расте, но плажът си остава отдалечен и спокоен, съхранил своята природна красота и чар​.

 

11. Морски фар рай Ахтопол

Морският фар край Ахтопол, известен още като фар "Ахтопол", е разположен на стратегическо място върху скала, предоставяйки великолепна гледка към Черно море. Той е популярна дестинация за фотографи и романтици, които идват тук, за да уловят красивите изгреви и залези. Фарът добавя уникален чар към крайбрежния пейзаж на Ахтопол и се превръща в символ на града. Станал известен със своята историческа и навигационна значимост, фарът предлага и възможност за разглеждане на морската флора и фауна, правейки го желана точка за посещение.

 

12. Къмпинг "Градина" и глемпинг зона "Гора"

Къмпинг "Градина" и глемпинг зона "Гора" представляват идеалната смесица между модерен комфорт и природна красота. Разположени в непосредствена близост до морския бряг, те предлагат разнообразие от удобства, включително уютно настаняване в луксозни палатки с всички удобства, включващи удобни легла, електричество и частни санитарни възли. Освен това, гостите могат да се възползват от различни дейности на открито, като плажни игри, йога сесии и каякинг. Този къмпинг е чудесен избор за тези, които търсят уединение сред природата, но не искат да жертват своите комфортни навици.

 

13. Антична куполна гробница край Поморие

Античната куполна гробница край Поморие е архитектурно чудо, което датира от II – III век след Христа. Разположена е на запад от град Поморие и е забележителна със своята уникална структура. Гробницата се състои от дълъг коридор и кръгла камера с впечатляваща височина и диаметър, изградена от камък и тухли. Вътрешната куха колона в центъра поддържа полуцилиндричен свод, а навътре има стълба, водеща към повърхността. Стените на гробницата някога са били изрисувани, но днес са видими само следи от зелена мазилка. Петте ниши във вътрешността на гробницата са служили за поставяне на урни с праха на покойниците.

 

Смята се, че гробницата е била мавзолей за богата фамилия от Анхиало, в който са се извършвали религиозни ритуали. Забележително е, че гробницата е единствена по рода си на Балканския полуостров, което я прави предмет на изследване от архитекти и историци от цял свят. Обектът е обявен за архитектурно-строителен паметник и е отворен за посещения, като през летните месеци работи всеки ден, а през останалата част от годината - по предварителна заявка за групи.

 

Разглеждайки Южното Черноморие, тези 13 изумителни места предлагат много повече от само красиви плажове и слънчево време. От запленяващи природни резервати и антични гробници до тайнствени острови и старинни крепости, всеки кът на това крайбрежие разказва своя уникална история. Посетете тези места, за да се докоснете до богатото наследство и естествена красота на България, и да създадете спомени, които ще ви водят отново и отново към тези вълшебни брегове.

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени