Oink
Диви плажове около Варна

Най-доброто в Oink

05 Август 2024

Сподели

Диви плажове около Варна

Българското Черноморие е едно наистина уникално място, пълно със скрити съкровища. Колко често можете да почивате на див плаж, да плувате в кристално чисти води или да се разхождате из гъстите гори на защитен природен резерват? 

 

Ако ви трябват идеи за най-добрите диви плажове по българското Черноморие - направили сме проучване за вас, просто погледнете тук. Диви плажове в България

 

След като пристигнете, не се задоволявайте само с най-близкия плаж, а разгледайте някои от най-красивите плажове, които ще откриете на еднодневна екскурзия южно от Варна!

 

Паша дере (на 10 км от Варна)

Това малко райско кътче е идеалното място за почивка, ако предпочитате нещо по-тихо, далеч от претъпканите градски плажове. Паша дере се смята за едно от най-красивите места по българското Черноморие. Известно е с дивата си природа, чистите си плажове и липсата на урбанизация. 

Красив, див плаж с девствена природа (идеален за любителите на къмпингуването)

Плажовете в Паша дере се посещават предимно от млади хора, които къмпингуват и нощуват там през лятото. Целият район е защитена природна забележителност. Морето е изключително чисто, богато на морски видове, плажът е широк и без никакви строителни обекти. Гората зад плажа има приятна сянка и хората често разпъват палатките си там и прекарват няколко дни просто в релакс край морето и се наслаждават на природата.

 

За тези, които не желаят да спят на палатка, има няколко къщи за гости недалеч от плажа (5-10 км). На плажа обаче няма ресторанти или кафенета, така че повечето хора си носят хладилна чанта, пълна с храна, напитки и закуски.

 

Няколко местни съвета и хитрини

 

Местните жители обичат да използват скалистите части на плажа (или реката), където водата е плитка, като естествен охладител, за да запазят напитките си студени (най-добре сутрин и вечер, когато температурите са по-ниски).

 

Ето как да стигнете до там - https://maps.app.goo.gl/urQzDdTRGY4Lrs4D9

 

Камчия (на 30 км от Варна)

Широките пясъчни плажове на Камчия са тихо и спокойно място с девствена природа. Морето тук е плитко повече от 30 метра, така че можете да се отпуснете в кристално чистите води през целия ден. Резерватът Камчия е известен с уникалната си природа и спокойната река, която е популярно място за кану-каяк.

Уютен, достъпен курорт с удобства

 

Камчия

 

Това е идеалното място за тези, които предпочитат да прекарат лятната си ваканция около диви плажове и гъсти гори. И най-хубавото? Цените в курорта Камчия са повече от разумни. Комплексът включва пощенски клон, наистина евтини ресторанти и кафенета, нощен бар, тенис кортове и детски площадки.

Биосферен резерват Камчия

Курортът се намира в сърцето на резервата в Камчия. Тук живеят много защитени видове растения и животни, а освен това е и интересно място, където можете да видите как река Камчия се влива в морето.

Приключение по река Камчия

Можете да се разходите с лодка по реката или да предприемете нещо по-вълнуващо.

 

Ето как да стигнете до там - https://maps.app.goo.gl/BFgRjtxwRxe95UqFA

 

Шкорпиловци (на 45 км от Варна)

Шкорпиловци е най-дългият и широк плаж на българското Черноморие. Плажът е дълъг 13 км, а на места е широк 100 м. Дългата, чиста пясъчна ивица е еднакво привлекателна както за гостите на хотелите, така и за любителите на къмпингуването.

 

Шкорпиловци

 

Въпреки че все още не е до голяма степен развит, близостта му до Варна го прави популярна дестинация за туристите. Цялата област Шкорпиловци е отличен пример за екологично чист район, който се съчетава с диви плажове и гори. Но за разлика от другите диви плажове в региона, този предлага много удобства, места за настаняване и приятни ресторанти наоколо.

 

Ето как да стигнете до там - https://maps.app.goo.gl/Wmb9eMHoF5zDXsaf8

 

Карадере (55 км от Варна)

Карадере е любимо място на любителите на къмпингуването, на любителите на природата и на авантюристите. Плажът е дълъг и широк, не е застроен и е далеч от цивилизацията. Използва се предимно за къмпингуване. През лятото хората се събират тук и прекарват дълги летни нощи пред лагерните огньове, свирейки на китара, общувайки и спейки под звездите.

 

Карадере

 

Какво да очаквате, когато сте там

Карадере се намира северно от град Бяла (на 8 км), който е най-близкото "цивилизовано" място в района. В близост до плажа няма заведения, магазини или ресторанти (няма и 5-звездни хотели). Няма и телефонни услуги или електричество!

 

Няколко съвета за това какво да опаковате

Вземете със себе си много храна и питейна вода, за предпочитане хладилна чанта, която можете да включите в колата, няколко закуски, спрей против комари и риза с дълъг ръкав (през нощта може да стане малко хладно и ветровито).

 

Ето как да стигнете до там - https://maps.app.goo.gl/fAYaieigp9ej4YAo7

 

Иракли (71 км от Варна)

Иракли е един от последните диви плажове по Черноморското крайбрежие. Целият район е истински рай, екологично чист, с богата природа, кристално чисти води и почти бял пясък. Включена е в списъка на защитените територии и тук се срещат много редки видове растения и птици.

 

Иракли

 

Плажът се намира на 4 км от село Баня и се посещава предимно от млади хора, които предпочитат дивата природа пред пренаселените курорти. По плажа и в гората има много палатки, тъй като през лятото в Иракли живеят цели семейства.

 

Къмпингът

Можете да отседнете в къмпинг Иракли, който се намира на 50 метра от плажа. Къмпингът разполага с всички необходими удобства - вода, електричество, Wi-Fi, барбекю, пералня и тоалетни/бани. Наблизо има магазин за хранителни стоки, откъдето можете да си набавите консумативи, а поставянето на палатка в къмпинга ще ви струва по-малко от 10 лв. на ден! 

 

Местни традиции

В България има традиция, наречена July Morning (Джулай морнинг), която води началото си от епохата на хипитата в периода 1960-1980 г. Обикновено в дните преди 1 юли хора от цялата страна пътуват до Иракли и наблюдават изгрева на слънцето сутринта на 1 юли.

 

Ето как да стигнете до там - https://maps.app.goo.gl/SHWZQi67pqaPViLc9

 

Какъвто и да е вашият стил на почивка, едно е сигурно: не е нужно да се задоволявате с пренаселени курорти, когато сърцето ви копнее за усамотен плаж. Черно море е скрит скъпоценен камък с толкова много места за откриване, а регионът на Варна е чудесен пример за някои от най-добрите плажове в България!

 

Научете допълнителна информация и за останалите диви плажове по Българското Черноморие. Пълен списък и локации.

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени