Oink
15 Идеи за есенна разходка в Родопите

Най-доброто в Oink

18 Септември 2024

Сподели

15 Идеи за есенна разходка в Родопите

Родопите е най-лиричната планина в България, известна като родното място на легендарния музикант Орфей. Наред с прекрасния си климат, планината предлага перфектни условия за лек пешеходен туризъм сред пасторални пейзажи, долини, осеяни с живописни селца на границата с Гърция, зелени ливади с пасящи стада кози и овце, древни широколистни гори, римски пътища и мостове, както и огромно разнообразие от природни феномени като Триградското ждрело, пещерите Ягодинска пещера и Дяволско гърло и скалните мостове Чудни мостове. Есента променя цветовете на листата в червено, оранжево и жълто, едновременно предизвестявайки края на лятото и радвайки окото. Това е един от най-красивите и романтични периоди за разходка в Родопите. В тази статия сме ви приготвили кратък списък с идеи, които ще ви бъдат полезни ако изберете тази част на България за туризъм.

 

 

Дяволски мост река Арда

 

Дяволски мост река Арда

 

Дяволският мост е масивен каменен мост близо до село Ардино, построен в началото на 16-ти век. Дяволският мост е дълъг 56 м и висок 12 м. В началото на пътеката, водеща към моста, има паркинг. Оттук до моста се стига за около 35 минути пеша. Можете да опитате да отидете и с кола, ако сте достатъчно смели. Мостът е известно място за пикник и снимки.

 

Фотински водопади

 

Фотински водопади

 

Разположени само на 2 часа път от София, Фотинските водопади са група от три водопада, скрити в Родопите близо до село Фотиново. Пътят към водопадите не е дълъг, но е малко стръмен, така че си пригответе добри туристически обувки. Можете да посетите и трите водопада, както и да стигнете до наблюдателна площадка, откъдето можете да ги видите отдалеч. Чудесна идея за еднодневна екскурзия през уикенда от София или Пловдив.

 

Дяволска екопътека село Борино

 

Дяволска екопътека село Борино

 

Дяволската пътека е живописна екопътека, следваща река в близост до село Борино. Пътеката е известна с екстремните си дървени стълби, изградени отстрани на високи стръмни скали. Това е приятна разходка, която отнема около 2 часа (но можете да спрете и да се върнете по всяко време). Началото на похода е близо до село Борино. Трябва да поемете по пътя за с. Чала (в началото на Борино, ако идвате от Ягодинската пещера). След това има указателна табела за пътя и паркинг, където можете да оставите колата си и да започнете прехода.

 

Караджов Камък

 

Караджов Камък

 

Караджов камък е друг интересен феномен - огромен камък, заклещен между две скали. До него може да се стигне от Кръстова гора, отнема около 40 минути пешеходен преход. Има приключенска дървена стълба, която ви позволява да се изкачите под скалата и да видите камъка от друга перспектива. Определено това е едно от най-интересните и запомнящи се места, на които съм била.

 

 

Орлово око

 

Орлово око

 

На тези, които планират да посетят Родопите в България и са готови за екстремни приключения, бих препоръчала да не пропускат гледката от Орлово око. Орлово око се намира в горната част на село Ягодина. Това е наблюдателна площадка, от която можете да получите 360-градусова панорамна гледка към планината. Има два начина да стигнете дотам - с пешеходен преход и с офроуд джип. Ако имате възможност, бих ви препоръчал да го направите пеш. Гледката от Орлово око е спираща дъха - виждате безкрайните гори и планините пред вас. Горещо препоръчвам да включите Орлово око в радара си, ако посетите Родопите.

 

Меандрите на язовир Кърджали

 

Меандрите на язовир Кърджали

 

Ако сте били в САЩ, със сигурност сте виждали Завоя на подковата в Аризона, поне на снимки. А знаете ли, че и в България се крие много, много подобен меандър? Той се намира в област Кърджали и е абсолютно спиращ дъха! Просто напишете в Google maps "Меандър на язовир Кърджали" и посетете това място. Горещо препоръчвам да го видите по залез слънце - незабравимо е!

 

Асенова крепост

 

Асенова крепост

 

Асеновата крепост се намира на 2 км южно от Асеновград и е една от най-добре запазените средновековни крепости и най-посещаваните места в България. Крепостта датира от тракийско време и е съществувала до 1410 г., когато е превзета от нахлуващите османски войски. Днес можете да видите нейните руини, както и добре запазената църква до нея, която е един от най-впечатляващите образци на средновековната архитектурна и художествена школа. От върха на скалите се открива невероятна панорамна гледка към Асеновград и красивите Родопи.

 

Глухите камъни

 

Глухите камъни

 

Това древно тракийско светилище е наистина впечатляващо. Нишите, които са издълбани в скалите са общо 459 на брой. Никой не знае какво е предназначението на този конкретен район в Източните Родопи, където скалите приличат на "пчелни пити". Съществуват много предположения за какво всъщност са били използвани. Най-разпространената идея е, че са били използвани като мемориални комплекси и всяка ниша сама по себе си представлява погребална камера, в която е бил поставян прахът на мъртвите. Друга теория гласи, че те са били свещени съдове, в които траките са поставяли дарове за Великата богиня майка. Освен ритуалните ниши можете да видите и две гробници, скални стълби и древен резервоар за вода.

 

Шейтан Дере

 

Шейтан Дере

 

Шейтан дере, известен още като Дяволския каньон, се намира под стената на язовир Студен кладенец. Гледана отвисоко, природната забележителност визуализира пейзаж от друга планета, през който преминава река Арда. Каньонът е с вулканичен произход и в него е застинала лава от отдавна угасналия вулкан Свети Илия. Стръмните скали, надвиснали над каньона с дълбока черна вода, се наричат "Абразивни кладенци", както по начина, по който са се образували. Смята се, че Шейтан дере е едно от най-красивите места в този район.

 

 

Каменните гъби до село Бели пласт

 

Каменните гъби до село Бели пласт

 

Каменните гъби са скален феномен, разположен източно от село Бели пласт на пътя между Кърджали и Хасково. Скалните образувания имат формата на естествени гъби - оттук идва и името им. Високи са около 2,5 м, а цветът им е розов със зелени шапки. "Гъбите" са образувани от ерозията на водата и вятъра в продължение на много години. Площта е около 3 хектара и е природен ресурс.

 

Село Гела

 

Село Гела

 

Село Гела е скътано в Родопите и е известно със своята красива природа и спокойствие. Разположено на над 1,400 метра надморска височина, селото предлага спиращи дъха гледки към планинските върхове. Гела е също дом на един от най-старите манастири в региона, построен още през Средновековието.

Едно от най-интересните събития в Гела е ежегодният Гайдарски събор, който привлича хиляди посетители. Традицията на родопската гайда оживява сред планинските простори, а звукът й е едно от нещата, които правят това място уникално.

 

Освен с културното си наследство, Гела пленява и с дивата природа – не е необичайно да видите елени и сърни, които свободно се разхождат из селото. Тук времето сякаш е спряло, а усещането за мир и хармония е нещо, което няма да забравите.

 

Връх Орфей

 

Връх Орфей

 

Връх Орфей е като в средата на безкраен зелен океан. Кръгозорите на Родопите ви заобикалят от всички страни. Има много начини да се стигне до нея и всички те са като разходка в приказка. Преминавате през дълбоки гори, живописни ливади, буйни потоци, а погледът ви е изпълнен с невероятни 360° панорамни гледки. Също така е много вероятно да срещнете диви животни.

 

 

Кулата на връх Снежанка

 

Кулата на връх Снежанка

 

Кулата на Снежанка е символ на Пампорово и е висока 156 метра. На върха й има ресторант със спираща дъха 360-градусова гледка към Родопите. Не сте длъжни да отсядате в ресторанта, ако не желаете. Има огромна тераса, на която можете просто да наблюдавате красивата околност. Ако времето е ясно, казват, че в далечината се вижда дори Егейско море. Всъщност кулата е кръстена на връх Снежанка (1928 м).

 

Пещера и крепост "Калето"

 

Пещера и крепост "Калето"

 

Пещерата "Калето" се намира в околностите на село Кошница, област Смолян. Живописна пътека ще ви отведе до този великолепен обект за тридесет минути или по-малко. Началото на пътеката е обозначено с информационна табела на пътя между селата Кошница и Смилян. "Калето" е дума от арабски произход, която означава крепост. Останките от средновековна крепост ви очакват от другата страна, след като преминете под огромната каменна арка на пещерата. Крепостта "Калето" се издига на панорамен хълм (1006 м.) със спираща дъха гледка към Родопите и село Кошница. Въз основа на археологическите проучвания в района мястото някога е било скално светилище, а каменната арка на пещерата е служила като естествено укрепена входна врата към крепостта.

 

Исторически парк "Градище" близо до Долно Дряново

 

Исторически парк "Градище" близо до Долно Дряново

 

Ландшафтно-исторически парк "Градище" е малко познато, но наистина привлекателно място, разположено в Родопите. Той представлява праисторическо скално светилище, заемащо висок хребет, достъпен само от северозапад. Скалният хълм е заобиколен от пропасти и красив каньон. Обектът се намира в местността Градище край село Долно Дряново, на 20 км източно от град Гоце Делчев. Там могат да се видят различни естествени каменни образувания, оформени почти като човешки глави, костенурки и други животни. Ако се спуснете надолу в каньона, можете да видите други скали със странни форми, римски мост и няколко красиви водопада. Можете да се разхождате в парка по доста приятна и добре поддържана екопътека.

 

Ако някога планирате разходки или почивка в Родопите, това ще бъде идеалното място за планинско бягство. Там има много природни и архитектурни забележителности, живописни села, спиращи дъха гледки и много пешеходни и велосипедни маршрути.

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени