Oink
Диви плажове в България. Пълен списък и локации

Хотели и пътуване

09 Юли 2024

Сподели

Диви плажове в България. Пълен списък и локации

Крайбрежието на България се простира на близо 400 км от Румъния до Турция по протежението на Черно море със стотици зашеметяващи плажове със златист пясък. Докато популярните курортни градове като Слънчев бряг и Златни пясъци привличат повечето туристи с оживения си нощен живот и модерните удобства, някои от най-красивите плажове в България са скрити от тълпите.

 

Ако търсите по-уединено и спокойно преживяване, далеч от комерсиалните курорти, сте на правилното място. В тази публикация ще откриете пълен списък и локации на най-запазените диви плажове в България. Където можете да се попечете на слънце, да поплувате в кристално чистите води и да се насладите на девствената природна красота на българското Черноморие.

 

Диви плажове около Варна

 

Карадере

Плажът Карадере е популярен сред местните туристи, тъй като е един от най-дивите плажове по българското крайбрежие. Той се намира на около час път с кола южно от Варна и е чудесно място да избягате от града и да се потопите в природата.

 

 

Уникалното при него е, че няма абсолютно никаква инфраструктура и до него се стига само по черен път, недостъпен за повечето автомобили. Това е чудесно място за къмпинг под звездите и пълно изключване от външния свят, наслаждавайки се на красивата дива природа и белия пясъчен плаж. Как може да стигнете до него?

 

Камчийски пясъци

Плаж Камчийски пясъци се намира близо до устието на река Камчия и село Шкорпиловци, до природен резерват "Камчия". Районът около плажа е известен със своята красива и запазена природа. Заобиколен е от гори и дюни, а в района има много редки и защитени видове растения и животни.

 

Плажната ивица е дълга и широка, с фин златист пясък. Водите на Черно море в този район са чисти и изключително подходящи за плуване. Камчийски пясъци е идеално място за хора, които търсят спокойствие и близост до природата, далеч от големите курорти и многолюдните плажове. Вижте точна локация.

 

Паша дере

"Паша дере" се смята за едно от най-красивите места по българското Черноморие заради дивата си природа, чистите плажове и липсата на урбанизация. Това е идеалното място - тих и изолиран плаж, любимо място за тези, които предпочитат дивите плажни преживявания.

 

Паша дере

 

Плажната ивица е широка, дълга над 4 км. Цялата местност, наречена "Лиман", е защитена територия, което е гаранция за чиста морска вода и пълноценен морски живот. Лиманът (устието) е разположен над южната част на плажа и е покрит с тръстика и блатни растения.

 

Горската зона зад плажа носи освежаващ въздух и е идеалното място, където можете да прекарате най-горещите часове на деня. Пясъкът привлича тези, които искат да събират плажни сувенири - раковини, камъчета и др. Дълбоките води са подходящи и за любителско ветроходство. Как да стигнем до него?

 

Диви плажове около Созопол

 

Шофьорски плаж Алепу

"Шофьорският плаж" е един от най-известните и привлекателни диви плажове по Южното Черноморие. Той е лесно достъпен и се намира на 10 км от Созопол. Тъй като плажът е просторен, дълъг и не е пренаселен, той е отлично място за тези, които искат тихо и спокойно плажуване. Освен това е в близост до природната забележителност "Блатото Алепу".

 

Дължината му е почти 3 км, а ширината му достига 70 м. В резултат на това, с тези характеристики, той е вторият по дължина плаж по Южното Черноморие след пясъчната ивица на Поморийското езеро. Зад плажа има асфалтов път (старият път, свързващ селищата по Южното Черноморие). По тази причина плажът е наречен от местните хора - "Шофьорски плаж".

 

Служителите на курорта Duni управляват северната част на плажа (около 400 м), където има чадъри, шезлонги и спасител. Следващите три километра са дивата част на плажа. Тук няма нито спасители, нито плажни съоръжения и е спокойно. Поради тази причина хората, които търсят тишина и спокойствие, го предпочитат. Точна локация на плажа.

 

Плаж Ропотамо

Плаж Ропотамо се намира на южното Черноморие на България, близо до устието на река Ропотамо. Той е част от защитената местност, която включва устието на река Ропотамо, покрито с лонгозни гори, дюни и уникални скални формации. Районът е дом на множество редки и защитени растителни и животински видове. 

 

Плажната ивица е дълга и широка, с фин и чист пясък. Водата е чиста и подходяща за плуване, но заради местоположението си, районът често е по-тих и не толкова многолюден. Плажът е сравнително див и не е толкова добре оборудван с туристически удобства, каквито може да се намерят на по-комерсиалните плажове. Въпреки това, районът е подходящ за пикници и къмпинг. Как може да стигнете до него?

 

Плаж Веселие

Плажът носи името на къмпинг, който се е намирал там в миналото. Сега на това място са издигнати скъпи и приятни за окото хотели. Плажната ивица е невероятна. В едната ѝ част има фин и златист пясък, а другата е леко камениста и е подходяща за любителите на гмуркането и за тези, които ловят миди и рапани. Известен проблем е, че за да се стигне до плаж Веселие, трябва да се върви доста дълго, тъй като новопостроените хотели не дават достъп на външни лица. На плажа има чадъри с шезлонги, които са доста скъпи, но има и място, където можете да поставите собствената си кърпа. Водата е чиста, топла и плитка. Крайната част на залива е едно наистина фантастично диво място. Как да стигнем?

 

Всички диви плажове около Созопол може да разгледате тук. Линк към статията.

 

Диви плажове около Равда

Равда, малко крайбрежно селище в България, е известна със своите красиви и спокойни диви плажове. Тези плажове предлагат уединение и природна красота, далеч от оживените курорти и градския шум. Един от най-известните диви плажове в района е Иракли, който се намира на около 15 километра от Равда. Този плаж привлича туристи с дългата си пясъчна ивица, кристално чистата вода и заобикалящата го непокътната природа. Иракли е предпочитано място за хора, търсещи спокойствие и контакт с природата, както и за любителите на къмпинг и дълги разходки по плажа. Още един див плаж близо до Равда е Вая, който също предлага уникално преживяване с своите природни гледки и спокойствие. Тези диви плажове са идеални за всеки, който иска да избяга от ежедневието и да се наслади на една истинска почивка сред природата.

 

Всички диви плажове около Равда може да разгледате тук. Линк към статията.

 

Диви плажове в Северно Черноморие

 

Дуранкулак

Дуранкулак е най-дългата дива плажна ивица в България, както и последният плаж на северното българско крайбрежие преди границата с Румъния. Това несъмнено е един от най-красивите плажове в България с девствени пясъчни дюни и кристално чиста синя вода.

 

 

Наблизо има къмпинг, където можете да пренощувате, но няма да откриете никакви хотели или ресторанти. Само чиста природа и дива природа. Уникалното в Дуранкулак е и едноименното езеро, което се намира в непосредствена близост до плажа. Дуранкулашкото езеро е едно от най-големите в района и е доста популярно както сред рибарите, така и сред любителите на къмпингуването. Точна локация на плажа.

 

Крапец

Крапец е малко селце близо до Дуранкулак, известно с девствената си красота и девствените си диви плажове с привидно безкрайна брегова линия, която се простира докъдето поглед стига. Основният плаж не е заобиколен от нищо повече от буйна зеленина. И дори в разгара на летния сезон ще можете да си намерите тихо местенце, където да се попечете на слънце, да се насладите на свежия аромат на солена вода във въздуха и на спокойствието.

 

В близост до плажа има къмпинг, където можете да лагерувате, или да отседнете в къща за гости в селото. Към края на селото ще намерите няколко малки ресторанта на върха на скалите с изглед към морето. Това е чудесно място да спрете за обяд и да се насладите на гледката. Как да стигнете?

 

Болата

Близо до град Каварна, зашеметяващият залив Болата удивлява с тюркоазените си води, мекия пясъчен плаж и околните скали. Това е един от най-красивите и диви плажове в България и е доста популярен сред местните жители през летните месеци.

 

Плажът е част от природния резерват Калиакра, който е дом на различни видове птици в района. Той е закътан по черен път, което го прави по-усамотен и недостъпен за масов туризъм. Докато сте тук, не забравяйте да посетите близкия нос Калиакра - едно от най-красивите места по северното българско крайбрежие. Локация.

 

Диви плажове в Южното Черноморие

 

Плаж Велека

Закътан в близост до град Синеморец, плажът Велека е един от най-уникалните плажове по българското крайбрежие. Дългата ивица златни пясъци разделя дивите води на Черно море и спокойното течение на река Велека. Заобиколен от буйна зеленина, плажът Велека е спокоен оазис, където можете да се попечете на слънце и да се насладите на гледката към морето и реката.

 

Плажът е идеален за любителите на водните спортове - морският бряг е чудесен за каране на сърф и кайтборд, а спокойствието на реката е идеално за каране на гребло и каяк. Наистина получавате най-доброто от двете на няколко крачки една от друга. Едно наистина красиво място, каквото няма никъде другаде в България! Точна локация.

 

Плаж Силистар

Силистар е най-южният плаж на българското крайбрежие, непосредствено преди границата с Турция. Разположен е в малък залив насред Странджа планина, заобиколен от буйна зеленина, скални отвеси и пясъчни дюни.

 

Благодарение на защитата на залива плажът почти винаги се радва на спокойни води, което го прави идеален за плуване. През последните години част от плажа е превърната в "платена" зона с чадъри и шезлонги, с малко кафене, предлагащо храна и напитки. Въпреки това по-голямата част от плажа все още остава дива и недокосната от развитието. Как може да стигнете до този плаж?

 

Плаж Кастрич

Ако се чувствате авантюристично настроени и сте тук заради абсолютно дивите и недокоснати плажове, този е за вас. На няколко километра южно от Силистар и по пътя към турската граница се намира плажът Кастрич. Той е закътан в малък залив, скрит от масовия туризъм и до него се стига само по туристическа пътека, преминаваща през гора. Плажът се намира в защитена природна зона, така че шофирането до него е забранено.

 

Използването на Google Maps ще ви помогне да откриете черния път към плажа и да паркирате колата си на поляната в началото на пътеката. Оттук продължете да вървите пеша около 20 минути, докато стигнете до това скрито райско кътче със заобикалящите го скали и недокосната природна красота. Само имайте предвид, че плажът технически се намира в охраняема гранична зона, но досега това не е било проблем за посетителите.

Съвети при посещение на дивите плажове на Черно море

  • Ще ви трябва кола - в България няма обществен транспорт, който да ви закара до дивите плажове, така че определено ще ви трябва кола. Колкото по-голяма е колата, толкова по-добре, тъй като до някои плажове се стига само по черен път. 

  • Вземете си чадър - Тъй като тези плажове са диви и в повечето случаи нямат инфраструктура, е особено важно да си вземете чадър, за да се предпазите от слънцето. Не подценявайте слънцето, особено в разгара на летните месеци.

  • Подгответе си храна и вода - На повечето плажове няма да има откъде да си купите провизии, така че се уверете, че сте подготвени с много вода и закуски.

  • Вземете пари в брой - Някои от плажовете в този списък са в близост до малки градове и села, където може да намерите малки магазини или ресторанти, за да си купите напитки и закуски. Не забравяйте да вземете пари в брой, за да платите, тъй като в по-малките магазини няма възможност за плащане с карта. 

  • Вземете със себе си слънцезащитен крем - последното нещо, което искате, е да изгорите на слънце и да развалите почивката си!

 

България определено има какво да предложи, когато става въпрос за дивото ѝ крайбрежие. Само не забравяйте - почиствайте след себе си и пазете природата. Нека запазим тези плажове възможно най-девствени, за да могат повече хора да се наслаждават на красотата им!

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени