Oink
12 Идеи за незабравима разходка по Северното Черноморие

Най-доброто в Oink

18 Юли 2024

Сподели

12 Идеи за незабравима разходка по Северното Черноморие

Българското черноморско крайбрежие обхваща цялата източна граница и се простира на 378 км от границата с Румъния на север до границата с Турция на юг. По крайбрежието има много курорти и места за посещение, но според мен най-добрите са на север и на юг. Средната част на крайбрежието е твърде пренаселена през лятото. Северната и южната част са по-спокойни. Разбира се, това зависи от това какво търсите.

 

Тази статия обаче ще бъде посветена на Северното Черноморие в България, което е абсолютно изумително и заслужава поне 3 дни, за да бъде разгледано. От високите скални масиви, морските пещери и старите фарове, тук са най-добрите неща, които да правите. Ето и 12 идеи за интересни места за посещение и неща за правене по Северното Черноморие:

 

Нос Калиакра

Нос Калиакра е дълъг скалист полуостров, който навлиза на около 2 км в морето. Склоновете на носа са високи около 60-70 м и се спускат право във водата. Вълните около носа са издълбали морски пещери в подножието му. Носът е природен и археологически резерват и една от първите защитени територии в България. Единствената в България, която включва защитена морска акватория.

 

Нос Калиакра

Снимка Тодор Стоянов

 

Носът също има много дълга и богата история. Най-ранните селища тук датират от IV в. пр. По това време районът е бил населяван от тракийското племе тиризи, което дава и първото име на носа - Тиризис. Най-хубавият период на Калиакра е втората половина на XIV в., когато е столица на Карвунското княжество - една от последните български области, попаднали под османска власт. Носът е и мястото, където завършва руско-турската война. Най-голямата битка, която Черно море някога е виждало. Крепостта Калиакра е била използвана от траки, римляни, византийци и българи.

 

 

Съществуват много легенди за нос Калиакра. Най-известната от тях е за 40-те български девойки. Момичетата сплели косите си на плитки, за да са сигурни, че никой няма да се отдръпне, и скочили от скалите в морето, за да избягат от османците. Богатата история и зашеметяващият пейзаж превръщат нос Калиакра в едно от най-привлекателните места по българското Северно Черноморие. Входната такса за нос Калиакра е 3 лева (1,50 евро).

 

Скалната арка в Тюленово

Едно от най-очарователните и вълнуващи места по Северното Черноморие на България несъмнено е скалната арка в Тюленово. За съжаление, подобно на много други села в България, Тюленово е почти безлюдно. В село Тюленово има рибарско пристанище и малък плаж. То е и популярно място за къмпингуване - нещо, което можете да правите в България безплатно. Името Тюленово означава "село на тюлените" и въпреки че не видяхме такива, хората казват, че понякога можете да ги забележите.

 

Скалната арка в Тюленово

 

Яйлата

Яйлата е археологически резерват на Северното Черноморие в България. Крайбрежният перваз е изолиран от морето чрез скали, следващи брега на височина 50-60 м. На територията на резервата се намират повече от 100 пещери. В миналото те са били използвани като жилища, гробници и църкви. На територията на резервата се срещат не само пещери, но и скални гробища. В Яйлата има над 120 гробни съоръжения. Гробниците са служили за семейни гробници. Повечето от гробниците са ограбени още в древността, но все пак са открити някои вещи - монети, бронзови и железни закопчалки, керамични чаши и др., датиращи от II-V в. сл. н. е. Яйлата е дом и на голямо разнообразие от флора и фауна. Повече от 170 вида птици гнездят тук или спират за малко по пътя си към Африка за зимата. 70% от птиците, живеещи в Европа, могат да бъдат наблюдавани в България. През страната минава маршрутът Виа Понтика. Това е вторият по големина миграционен път на птиците.

 

Залив Болата

Друга задължителна спирка във вашия маршрут по Северното Черноморие трябва да бъде заливът Болата. Заливът е част от защитената местност Калиакра. Намира се в близост до село Българево, на 8 км от Каварна. През лятото плажът е окупиран от хора. За да се насладите на живописната гледка към залива Болата, трябва да се изкачите по скалите. Вместо да отидете направо на плажа, продължете да вървите по "улицата", над която той се намира. От дясната ви страна ще видите бели каменни стълби. Изкачете се по тях и ще се озовете на правилното място.

 

Залив Болата

 

Балчик

Балчик е малък град и морски курорт на Северното Черноморие в България. Градът е известен с красивия си Дворец Балчик и Ботаническата градина. Плажовете в Балчик също са хубави. Комбинираният билет за Двореца в Балчик и Ботаническата градина е 14 лева или 7 EUR. Ако си търсите място за отсядане, разгледайте нашите предложения за най-добрите хотели в Балчик.

 

Фар Шабла

Построен през 1856 г. от османците, Шабленският фар е най-старият и най-висок фар в България, разположен на най-източната точка на страната. За съжаление фарът не е отворен за посетители. Можете да го видите само отвън. В същия район можете да посетите и град Шабла и Шабленското езеро. Как да стигнем?

 

 

Побити камъни

Pobiti Kamani (камъни, побити в земята), известна още като Каменната гора, е една от двете естествено образувани пустини в Европа (заедно с пустинята Табернас в Испания) и единствената известна в Източна Европа. Състои се от пясъчни дюни и няколко групи естествени скални образувания с височина до 10 м. Съществуват няколко теории за произхода на пустинята. Една от тях предполага, че мястото е било морско дъно преди 50 млн. г. Каменната гора се намира на 18 км от Варна, най-големия град в Северна България, и на брега на морето.

 

Побити камъни

 

Дълбока, мидено стопанство, рибен и миден ресторант

На север, в Добруджа, в един от най-чистите райони на българското Черноморие, в красивия залив Калиакра, се намира мидената ферма "Дълбока". Тук се отглеждат екологично чисти черноморски миди, които са известни със своите вкусови качества и здравословни компоненти. Мидите са предпочитана и здравословна храна още от далечното минало! Още преди 2000 години римляните са включили мидите в менюто си. Оттогава до днес консумацията на миди се увеличава заради вкусните ястия, които могат да се приготвят, както и заради уникалния състав и здравословните съставки на месото им. Мидите са естествен "биоиндикатор" за чистотата на водата, в която живеят - те се развиват само в чисти води!

 

Нос Емине

Нос Емине е най-източната точка на Стара планина и предлага спиращи дъха гледки към Черно море. Разположен на около 80 км южно от Варна и 54 км северно от Бургас, този живописен нос е известен със своите стръмни скали, които се издигат на около 60 метра над морското равнище. Точна локация

 

Нос Емине

 

Нос Емине е част от природен парк и е дом на разнообразни растителни и животински видове. На върха на носа се намират останките от старинната крепост Емона, която някога е защитавала местното население. Освен това, там се намира и действащ фар, който помага на корабите да се ориентират по българското крайбрежие.

 

Мястото е популярно сред туристите и планинарите, тъй като маркира края на европейския туристически маршрут E3. До нос Емине може да се стигне с автомобил, като последните няколко километра пътят е черен и изисква повишено внимание. Това място е идеално за еднодневна екскурзия и предлага възможност за незабравими снимки и приятни разходки сред природата.

Камен бряг и местността "Огънчето"

Камен бряг е известен със своите живописни скални образувания и прекрасни изгледи към Черно море. Тук всяка година на 1 юли се събират хора, за да посрещнат изгрева на празника Джулай морнинг. Местността "Огънчето" е популярно място за къмпингуване и пикници, където туристите могат да се насладят на природната красота и тишина.

 

Екопътека "Батова"

Екопътеката "Батова" е разположена в природен резерват "Батова" и предлага уникална възможност за разходки сред девствена природа. Пътеката минава през гори и поляни, като е дом на много редки растителни и животински видове. Резерватът е идеален за любителите на природата и фотографията.

 

Снимка albena.bg

 

Зелениката

Природен резерват "Зелениката" е част от Национален парк "Златни пясъци" и предлага уникална разходка сред лонгозни гори и разнообразна флора и фауна. Резерватът е идеален за любителите на природата, които искат да се насладят на спокойствието и красотата на дивата природа.

 

Лятото е едва няколко месеца, възползвайте се за да преоткриете България, като посетите тези и много други уникални места, които ще ви оставят без дъх и с много положителна енергия!

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени