Oink
Диви плажове около Равда

Най-доброто в Oink

01 Август 2024

Сподели

Диви плажове около Равда

Равда, едно от местата на българското Черноморие, които трябва да посетите, се слави със своята тиха и спокойна атмосфера, което я прави идеална дестинация за семейна почивка. Разположено между град Несебър и курорта Слънчев бряг, това малко крайбрежно селище притежава богата история и културно наследство, което съчетава с модерните удобства на туристическия живот. Със своята приятна плажна ивица, разделена на две от нос Равда, селището предлага както динамични забавления на южния плаж, така и по-спокойна атмосфера на северния.

 

Изобилствайки от културни и исторически забележителности, Равда предоставя възможност за разнообразна ваканция. Един от интересните обекти в селото е църквата „Света Параскева“, построена през 1884 г. Своите празнични и спокойни дни може да допълните с посещения до близките курорти, сред които Несебър, известен със своя културен туризъм, и Слънчев бряг, популярен с нощния си живот и множеството забавления.

 

Иракли

Но освен забележителностите и удобствата, които Равда предлага, околността на селището крие истински съкровища за любителите на природата и уединението – дивите плажове. Най-известен сред тях е плажът Иракли, разположен на около 15 километра от Равда. Иракли, един от най-очарователните диви плажове на Българското Черноморие, привлича със своите непокътнати природни красоти и спокойствие. Иракли е истинско райско кътче за всички, които търсят уединение и връзка с природата, далеч от оживените курорти. Плажът е известен с кристално чистите си води, златисти пясъци и просторни зони за релакс. Характеризира се с дълга и широка пясъчна ивица, която предоставя достатъчно място дори през най-натоварените летни месеци, осигурявайки на посетителите си усещането за лично пространство и свобода.

 

Плажът Иракли се разделя на две основни части – охраняем участък и дива зона. Охраняемата част, позната като Вая, е с дължина около 500 метра и предлага базови удобства като спасители и плажни аксесоари за наем. Този участък е по-популярен сред семействата с деца и хора търсещи удобства на плажа. От друга страна, огромната дива зона, простираща се на дължина от 2,8 километра, е предпочитано място за къмпинг и нудизъм. Тук посетителите могат да разположат своите палатки директно на пясъка или в съседната гора, където могат да се насладят на пълно уединение и спокойствие.

 

Иракли е уникален с това, че съчетава дивата природа с удобствата на съвременния туризъм, предоставяйки на посетителите най-доброто от двата свята. Река Вая, която се влива в морето точно на този плаж, добавя още един пейзажен акцент към общата картина. Водата в реката е чиста, а приливът и отливът създават динамичен и всякога променящ се бряг.

 

Инфраструктурата в близост до плажа включва няколко заведения за храна и напитки, които предлагат удобство за гладните и жадните посетители. Въпреки че Иракли е доста посещаван през летния сезон, голямата му площ гарантира, че всеки може да намери място за себе си. Дали предпочитате да се наслаждавате на слънцето на плажа, да плувате в топлите води на Черно море или просто да се разходите по крайбрежието, Иракли предлага безкрайни възможности.

 

Съхранявайки своя див и необуздан характер, плажът на Иракли остава символ на свободата и близостта до природата, което привлича духовно свободни и авантюристични души от цял свят. Буден или спящ, на слънце или под звездите, Иракли продължава да бъде не само плаж, но и място за мечти и свобода, далеч от градската суета и шум.

 

Вая

Недалеч от Иракли се намира и плажът Вая, който, въпреки че не е толкова известен като Иракли, също предлага уникално преживяване сред природни гледки и спокойствие. Плажът Вая, с дължина на пясъчната ивица от 1985 метра и ширина между 27 и 30 метра, е истинско убежище за тези, които търсят спокойствие и тишина далеч от напрегнатото ежедневие. Разположен в близост до защитената местност "Иракли", Вая предлага кристално чисти води и идеални условия за релакс на морския бряг.

 

Плаж Вая

 

Летовниците, които искат усамотение, често предприемат дълъг път от курортите, където са отседнали, за да се насладят на приказната гледка на плажа на Вая. През жегите, река Вая, която преминава наблизо позволява лесен достъп до самия плаж. Пясъкът тук е изключително фин, а морето е плитко далеч навътре, което го прави идеално място за семейства с деца.

 

Плажът на Вая е разположен в уникална природна обстановка, което добавя към неговата привлекателност. Проходимостта до плажа е ограничена, което гарантира, че посетителите могат да намерят спокойствие дори в най-натоварените летни месеци. Оттук се открива път към нос Емине, който е най-източната точка на Стара планина и представлява отвесна скала, разделяща българското Черноморие на Северно и Южно. Районът е известен с острите си подводни скали, които правят морето опасно за плавателни съдове.

 

Фарът на нос Емине открит през 1880 година, е една от забележителностите в района, но достъпът до него е ограничен поради наличието на военно поделение. Легендата разказва за трагичната история на дъщерята на пазача на фара, която спасила от удавяне моряк, обещал ѝ вечна любов, но така и не се върнал. Разочарована, тя се хвърлила от скалите на носа.

 

Самото селище Емона, близо до което се намира плажът Вая, също е забележително със своите исторически корени, които датират още от времето на Троянската война, според „Илиада“ на Омир. Днес, въпреки че селцето остава отдалечено от основните туристически потоци заради лошата пътна инфраструктура, то продължава да привлича туристи със своята уединеност и красива природа.

 

Така плажът Вая и околните му територии предлагат уникална смесица от дива природа, исторически места и приключенски дух, които очакват всеки посетител, желаещ да изпита истинското очарование на Българското Черноморие далеч от комерсиализираните курорти.

 

Посещение на тези плажове е възможност не само за отмора, но и за пълноценно преживяване, където всяка разходка по плажа или къмпинг под звездите може да се превърне в незабравим спомен. Дивите плажове край Равда са не просто места за плажуване; те са портали към един по-спокоен и свеж свят, където природата още държи властта и позволява на човека да се върне към своите корени, далеч от урбанизираната съвременност.

 

В заключение, ако търсите място, където морето и природата живеят в симбиоза, където културното наследство и модерните удобства се сливат в едно, Равда и нейните околности предлагат всичко това. Будни или спящи, на слънце или под звездите, плажовете около Равда ви очакват, за да ви предоставят истински незабравими моменти. Отдайте се на приключението и открийте скритите съкровища на българското Черноморие!

 

Научете допълнителна информация и за останалите диви плажове по Българското Черноморие. Пълен списък и локации.

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени