Oink
Диви плажове около Созопол

Най-доброто в Oink

29 Юли 2024

Сподели

Диви плажове около Созопол

Созопол – перлата на Южното Черноморие, е известен не само със своето богато историческо наследство, но и с невероятно красивите си плажове. Докато мнозина асоциират България с курортни гиганти като Слънчев бряг и Златни пясъци, истинските съкровища на Черноморието често остават скрити за обществеността. На територията на България, която се простира почти 400 км по протежението на Черно море от Румъния до Турция, се намират стотици плажове със златист пясък, които предлагат уединение и спокойствие, далеч от комерсиализираните центрове.

 

Тази статия ще ви разходи през някои от най-живописните и по-малко известни плажове в района на Созопол, където може да изпитате усещането за напълно непокътната природа и да се насладите на спокойствие, което трудно бихте открили на други места. Тук, далеч от шума и оживлението на големите курорти, природата и морето се сливат в едно, предлагайки забележителни моменти и незабравими спомени. Тези диви плажове носят изключителна красота, тишина и мир, които са рядкост в съвременния свят на масов туризъм.

 

Шофьорски плаж Алепу – Непокътнатата перла на Южното Черноморие

 

На само 10 км от очарователния Созопол се намира Шофьорският плаж Алепу, където спокойствието и просторът създават идеалната атмосфера за почитателите на дивата природа. Плажната ивица се простира на впечатляващите почти 3 км, което я прави една от най-дългите на Южното Черноморие, предлагайки достатъчно място за всеки дори и в най-натоварените летни дни. Докато северната част на плажа предлага базови удобства като чадъри и шезлонги, истинската дива красота на плажа започва веднага след тази зона.

 

Шофьорски плаж Алепу

 

Историята на плажа е тясно свързана с географската му особеност и местоположение. Името "Шофьорски" плаж произлиза от близостта му до стария асфалтов път, свързващ селищата по Южното Черноморие, което го прави леснодостъпен и предпочитан от местните водачи. Зад плажа се намира Блатото Алепу, защитена природна зона, известна с богатството на водоплаващи птици и редки растения, включително дяволския орех.

 

Плажът е изключителен със своята дължина от около 3 км и ширина до 70 метра, осеяна с фин, светъл морски пясък, което го прави втория по дължина на Южното Черноморие. Северната част е частично оборудвана, но останалата част на плажа остава недокосната и дива, предлагайки неподправено плажно изживяване.

 

Как да стигнете до Шофьорски плаж Алепу? Плажът е удобно разположен между курорта "Дюни" на север и нос Хумата и Аркутино на юг. Достъпът е лесен с автомобил, като може да паркирате на асфалтовия път, отделящ плажната ивица от блатото. Това положение на плажа предлага не само красиви гледки, но и бърз достъп до прилежащите природни забележителности: https://g.co/kgs/89KiHAv

 

Плаж Алепу се вписва перфектно в защитената зона „Комплекс Ропотамо“ и зоните на НАТУРА 2000 като съчетава красиви пейзажи с богат биоразнообразие. Тук можете да видите птиците по пътя на миграцията „Via Pontica“ и да изживеете уникалната атмосфера на този забележителен плаж, където природата и човека се допълват взаимно, създавайки несравнимо място за отмора и релакс.

 

Плаж Ропотамо – Оазисът на спокойствието в дивата природа

 

Плаж Ропотамо, разположен близо до устието на едноименната река в сърцето на природен резерват "Ропотамо", предлага уникално съчетание от природна красота и спокойствие. Сред редки видове растения и животни, дюни и лонгозни гори, този плаж предлага идеалните условия за туристи, търсещи спокойно преживяване сред природата.

 

Плаж Ропотамо

 

Ропотамо се намира на около 7 км северно от Приморско и е достъпен само пеша или по вода, като край него често могат да се видят яхти, акостирали за ден на плажа. Територията на резервата съхранява не само плажове, но и лимана на река Ропотамо, блатото Аркутино, и множество други природни забележителности: https://maps.app.goo.gl/8aUsucHsrZKxeEHd6

 

Плажовете на Ропотамо са два – източен и западен, разположени на двата бряга на реката. Източният плаж е малък и при пълноводие може да бъде покрит от водата, докато западният плаж е значително по-широк с фин златист пясък и плитък залив, което го прави идеален за семейства с деца. Плажната ивица е дом на красиви пясъчни лилии през юли, добавяйки още един красив акцент към природната сцена.

 

Как да стигнете до Плаж Ропотамо? Има два основни подхода: от Приморско и от плаж Аркутино. От Приморско трябва да поемете към Беглик таш и след отбивката за светилището да продължите направо до бариерата, където трябва да паркирате и да продължите пеша. Пътеката от Аркутино минава през гора и се движи успоредно на брега, като разстоянието до плажа е около 40 минути пеша: https://maps.app.goo.gl/wyVNdTvtw6xfjdTBA

 

Плаж Ропотамо остава едно от малкото места по българското Черноморие, където може да изживеете наистина спокойно и диво плажуване, далеч от туристическите тълпи. Той е идеалното място за всеки, който иска да се наслади на необятната красота на природата, като в същото време уважава нейната непокътнатост и уникалност.

 

Плаж Веселие – Скъпоценният бисер на Южното Черноморие

 

Плаж Веселие предлага перфектната смесица от природна красота и съвременна инфраструктура, правейки го един от най-желаните кътчета за отдих на българското черноморие. Намиращ се на около пет километра южно от Созопол, в близост до емблематичния къмпинг „Смокиня“, този плаж привлича с финия си златист пясък и топлото, кристално чисто море.

 

Плаж Веселие

 

Назован на бившия къмпинг „Веселие“, плажната ивица сега е обградена от редица луксозни хотели, които предлагат изключителни удобства, но също така ограничават достъпа до част от залива. Въпреки това, останалата част на плажа все още предоставя уединение и спокойствие сред природата, далеч от шума на обществените плажове. Пясъчната ивица е разделена на две части – едната е идеална за плажуване и слънчеви бани, докато другата, по-камениста, е подходяща за гмуркане и събиране на миди и рапани.

 

Достъпът до Плаж Веселие изисква повече усилия, тъй като трябва да се премине покрай новопостроените хотелски комплекси, които не разрешават свободен достъп. Въпреки това, на самия плаж има зони с чадъри и шезлонги, които макар и на висока цена, предлагат комфорт за посетителите. Тези, които предпочитат да плажуват наистина диво, могат да поставят своята хавлия на пясъка и да се насладят на прекрасното море.

 

Координати за достъп до Плаж Веселие: 42.404800, 27.698000. На самия плаж можете да се насладите на ресторант и бар, където предлагат вкусни морски деликатеси и освежаващи напитки. Плаж Веселие е и популярно място сред нудистите, предлагайки уникална атмосфера за всички, търсещи по-специален плажен опит: https://g.co/kgs/Dq5azEF

 

За тези, които желаят да разгледат околностите, Плаж Веселие е идеална отправна точка за посещение на други атрактивни локации като Алепу, Царски плаж и Аркутино, както и близките природни забележителности като Бегликташ и устието на река Ропотамо.

 

Изборът на Плаж Веселие за вашата лятна ваканция гарантира не само незабравими моменти на релаксация, но и възможността да изживеете магията на българското Черноморие в неговата пълна красота.

 

Ако си търсите добър ресторант около Созопол, то разгледайте нашите предложения за най-добрите ресторанти в Созопол, ще останете изненадани колко добри места има за хапване.

 

Изследването на дивите плажове около Созопол е истинско приключение за душата и сетивата. В тези уединени райски кътчета всеки може да намери своето спокойствие и да се наслади на неподправената красота на българското Черноморие. Независимо дали търсите уединение сред природата или приключения на пустия бряг, плажовете около Созопол предлагат нещо за всеки. Оставете се на морския бриз да ви води през тези скрити перли – едно пътешествие, което ще остави във вас спомени за цял живот.

 

Научете допълнителна информация и за останалите диви плажове по Българското Черноморие. Пълен списък и локации.

Категории

Събития

покажи всички

Други статии

Общи условия

Политика за поверителностОбщи условияБисквитки
© 2024 Oink.bg. Всички права запазени